Маските на закрито отпадат от четвъртък

Те ще са задължителни само когато гражданите се намират в болници, аптеки, социални домове и градския транспорт, а заповедта важи за цялата страна

166
маските

Маските на закрито няма да са задължителни от четвъртък, нареди служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително, съобщиха от МЗ. Припомняме, в първия ден от мандата на д-р Меджидиев шефът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев издаде заповед за задължително носене на маски на закрито до края на август, а ден по-късно намали срока до 19 август.

От четвъртък, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

В заповедта на служебния здравен министър е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на коронавирус.

Очаква се след 19 август мерките още да бъдат разхлабени, а пандемичният план да се разглежда всяка седмица и при нужда да се издават нови заповеди.

СПОДЕЛИ