Инфекциозните клиники в София са пълни почти на максимум

Носенето на маски на закрито ще пречупи вълната до 15 дни, прогнозира д-р Данчо Пенчев

143
инфекциозните клиники
Д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ

Инфекциозните клиники на територията на София в „Св. Анна“, Инфекциозна болница, ВМА и „Софиямед“ в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи на COVID. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. Това заяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев по БНТ.

За мерките, които влизат в сила в София от днес, той уточни, че заповедта е за срок от 15 дни. В нея са споменати обектите, където маските трябва да се носят задължително – лечебни заведения, оптики, аптеки, търговски обекти. Във фитнесите и заведенията за хранене няма да има маски. Деца под 6-годишна възраст също няма да носят маски. Лекари обаче са изумени, че например в моловете задължението за маски важи само в самите магазини, но не и в общите части.

„Надеждите са в този срок да се пречупи вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди“, каза още д-р Пенчев.

Той уточни, че безспорно има и скрита заболеваемост, но носенето на маски в градския транспорт вече дава резултат. А глобата за нарушаване на заповедта е от 300 до 500 лева.

СПОДЕЛИ