Спираме да сме заразни при отрицателен антигенен тест

Може би новият служебен здравен министър ще предприеме мерки по промяна на подхода към пандемията, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев

208
тест
Проф. Тодор Кантарджиев

Човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен. PCR-ът може да остане доста дълго време положителен, но това не значи, че болният може да заразява. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. По думите му в последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на COVID случаите в София, като това отчасти се дължи на предприетите мерки.

„В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват. Нещата се промениха в два аспекта – новият вариант на Омикрон BA.5 е с намалена вирулентност, и второто е промяната в състава на Министерството на здравеопазването. Радвам се, че служебен министър ще е председателят на лекарската колегия в София д-р Асен Меджидиев. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“, подчерта проф. Кантарджиев.

По думите му чисто теоретично казваме, че превалира ВА.5 като вариант, но няма доказателства поради липса на тестове за секвениране. „Почти 2000 нови случаи, но на базата само на 700 PCR-а“, обясни той.

Съветникът по здравните въпроси на Столична община предупреди, че макар заетите интензивни легла в момента да са малко, в София се увеличават повикванията към Спешна помощ във връзка с COVID. „Когато бяха най-големите вълни, тогава имаше по 140 повиквания, сега са към 40, но ни светва лампичката, че трябва да се вземат мерки. Ограничава се обаче само това, което е на закрито. Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна, е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това“, заяви още проф. Тодор Кантарджиев. Той напомни, че ако сме ваксинирани или преболедували преди повече от година, сме уязвими.

СПОДЕЛИ