Маските на закрито в София само за 15 дни

Намаляването на срока наполовина става след намесата на новия здравен министър д-р Асен Меджидиев, в общите части на моловете и във фитнесите няма да е задължително

127
маските

Маските в София на закрито ще бъдат задължителни само 15 дни, гласи нова заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Припомняме, затягането на противоепидемичните мерки в столицата влиза в сила от утре, но трябваше да продължи един месец. Вместо това, след среща между д-р Пенчев и новия служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, е било решено затягането да бъде облекчено, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

Д-р Меджидиев и д-р Пенчев са обсъдили актуалната епидемична обстановка в столицата и са решили маски на закрито да се носят до 19 август, включително. В първия си работен ден здравният министър подчерта, че по време на вълна трябва да са готови болниците, а не да се натоварват хората.

В новата заповед се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 години. По отношение на големите търговски обекти тип мол е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части. От което пък няма особен смисъл и по-скоро е имитация на мерки.

Задължителното носене на маски в градския транспорт, болниците, аптеките и социалните домове остава.

СПОДЕЛИ