Екипът на Стойчо Кацаров се връща в МЗ

Д-р Александър Златанов, д-р Тома Томов и Лидия Чорбанова ще са тримата заместници на д-р Асен Меджидиев

446
МЗ

Екипът на бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров се връща в МЗ, научи Скенер.нюз. Д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов отново ще бъдат заместници, но този път на д-р Асен Меджидиев. Началникът на кабинета на Кацаров Лидия Чорбанова пък се издига и ще е третият зам.-здравен министър. Тя беше в листите на Мая Манолова на предишните парламентарни избори, преди това е била и в АБВ, нещатен сътрудник на Татяна Дончева в 46-ото НС. Била е и управител на дружества, които се занимават с търговия с медицински и фармацевтични продукти. От тримата засега официално е назначен само д-р Златанов, който напуска директорския пост в РЗИ-Перник.

Това че екипът на последните двама служебни здравни министри на президента Радев е почти един и същ поражда основателни съмнения, че нито Кацаров, нито д-р Меджидиев сами са си подбирали хората, с които да работят. Което нито е необичайно, нито непременно лошо.

Ресорите на заместниците все още не са разпределени, но се очаква д-р Златанов отново да оглави и Надзора на НЗОК, както и да отговаря за болниците, а на д-р Томов, който е инфекционист, да бъде поверен контролът над пандемията. Все още не е ясно кой ще отговаря за лекарствената политика.

В същото време ръководния пост на министър Меджидиев в Столичната лекарска колегия временно ще заеме д-р Ваньо Видков от ВМА.

СПОДЕЛИ