Назначиха роботи в най-големия спешен център в света в Израел

Автоматизирани системи проверяват температура, кръвното, пулса и сатурацията на пациентите, а приложение ги информира за резултатите от изследванията и лечението им

242
роботи

Най-големият спешен център в света откриха в Израел преди дни, като уникалното в него е, че пациентите се обслужват от роботи. Центърът е разположен в болница „Ихилов“ в Тел Авив (Tel Aviv Sourasky Medical Center) и се простира на площ от 8000 квадратни метра. Може да поеме огромен брой ранени в случай на война или терористична атака.

Центърът разполага със 100 болнични легла, като този брой може да бъде удвоен при спешни случаи, съобщава Times of Israel. Съоръжението разполага със специални места за психиатрични пациенти, нуждаещи се от спешна помощ, както и стая за хора, подложени на сексуално насилие, където техните нужди могат да бъдат посрещнати с допълнителна чувствителност.

Израелецът с канадско гражданско Адамс, финансирал няколко проекта в Израел през последните години, е дарил 28 милиона долара на болницата, поради което спешното отделение носи неговото име.

Високотехнологичният характер на новото съоръжение става ясен още при пристигането. Пациентите, които са достатъчно добре, се регистрират и след това се подлагат на самотретиране, където автоматизирани системи проверяват тяхната температура, кръвно налягане, пулс и насищане на кръвта с кислород. Резултатите отиват в компютърната система на болницата и ако пациентите са изложени на висок риск, персоналът се предупреждава незабавно.

Мобилни роботи пък помагат на пациентите да намерят отделението, от което се нуждаят, а приложение ги информира за резултатите от изследванията и лечението им.

Ръководството на болницата посочва, че новото съоръжение предвещава „медицинска и технологична революция“.

СПОДЕЛИ