Затягат мерките в София, връщат маските на закрито

Заповедта влиза в сила от 4 август, няма обаче да важи за посетители и персонал в заведенията

214
мерките

София затяга мерките срещу COVID-19, става ясно от нова заповед на СРЗИ, която влиза в сила от 4 август, а мерките ще са задължителни 30 дни. Освен в лечебни заведения, аптеки и в градския транспорт, маските стават задължителни и в търговските обекти, държавни институции, железопътни гари, автогари, метростнации и летище София. Изключение се прави за деца под 6 години и за посетители и персонал в заведенията.

В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване могат да се създават възможности за работа в дистанционна форма.

В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. Ограничения има и за свижданията в болниците, като те не са изрично забранени, но ще се допускат само при преценка на лекуващия лекар и за пациенти с над 5 дни престой.

Припомняме, че част от мерките вече бяха въведени от РЗИ-София. Сега обаче столицата влезе в жълтия Етап 2 от пандемичния план, който предвижда разширяване на обхвата на ограниченията. Според него в големите магазини и в институциите следва да не се допускат по повече от един човек на 8 кв.м площ. Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра, като в морската столица мерките бяха затегнати от 1 август.

СПОДЕЛИ