Радев се спря на д-р Асен Меджидиев за здравен министър

Председателят на СЛК не е обещал реформи на президента, а три приоритета

Меджидиев

Председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев е изборът на президента Румен Радев за служебен здравен министър, научи Скенер.нюз. Той е началник на УНГ отделението на „Пирогов“, инициатор на програмата „Детско здраве“, като вече 10 години със свои колеги преглежда безплатно деца от цялата страна. Като шеф на лекарите в София пък създаде фонд за специализации на млади медици в чужбина, фонд за пенсионирани и болни доктори.

Според запознати д-р Меджидиев не е обещал на президента чутовни реформи в сектора. Вместо това е начертал три основни приоритета – детското здравеопазване, справяне с COVID кризата и остойностяване на труда на лекарите и сестрите в клиничните пътеки, така че те най-после да получат полагащите им се възнаграждения. Медици коментираха пред Скенер.нюз, че държавният глава най-после уцели здравния министър. Припомняме, в предишните три служебни кабинета на Радев начело на МЗ бяха д-р Илко Семерджиев и два мандата Стойчо Кацаров.

Д-р Асен Меджидиев завършва медицина в МУ-София през 1994 г. В началото на професионалното си развитие, в продължение на една година, работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болица. В периода 1995 г. – 2011 г. е УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. През 2002 г. д-р Меджидиев придобива специалност по ушно-носно-гърлени болести, а три години по-късно, през 2005 г. и специалност по отоневрология. През 2010 г. завършва висше образование по Здравен мениджмънт в МУ-София. От началото на 2011 г. става част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и началник на отделение по УНГ болести на лечебното заведение.

Д-р Меджидиев има специализации в Германия, Берлин; в Университетска болница „Шарите“ – риносептопластика, Хърватска, Загреб; в Университетска болница, Швейцария, Берн – ендоскопска хирургия на нос и синуси. От 2018 г. е председател на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз.

По-късно през деня бившият вече премиер Кирил Петков освободи от длъжност тримата зам.-здравни министри – д-р Петър Грибнев, Невена Цанкова и доц. Любомир Бакаливанов.

СПОДЕЛИ