Проф. Кантарджиев: Доближаваме платото на COVID вълната

Омикрон е два пъти по-опасен от грипа, маските на закрито обаче ще го стопират, обясни експертът

270
Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Доближаваме платото на COVID вълната, особено в София, заяви проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси към Столичната община. По думите му пред Нова телевизия има увеличение на новите случаи, но темпът е започнал да намалява.

„С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата. Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грипа, два пъти по-опасен е, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само да контролиране“, обясни той.

По думите на професора драстични мерки не се очакват. „Минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора, което допълнително ще забави разпространението“, уточни Тодор Кантарджиев. Според него е хубаво в градския транспорт да се носят маски, може би ще се въведат и в моловете и магазините. „Но всичко ще бъде много меко и много приемливо за хората“, успокои той.

Проф. Кантарджиев отново апелира да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора. Здравното министерство обаче остави този въпрос на служебния кабинет, въпреки че от месец обещава безплатни антигенни тестове при джипитата.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят“, каза още експертът. И заключи, че сега е времето за четвърта бустер доза.

СПОДЕЛИ