МЗ дава заден за възнагражденията в общинските лечебници

Възможни критерии за изключване от условието са или по-високи заплати, или по-малко пари от НЗОК, болниците да са многопрофилни и над 70 % от приходите им да отиват за персонала

437
МЗ

Министерството на здравеопазването (МЗ) e готово на известни отстъпки за увеличаването на основните заплати в общинските болници до нивата в Колективния трудов договор. Припомняме, според КТД, който беше вкаран и в рамковия договор, от 1 август лекарите трябва да получават минимум 2000 лв., сестрите – 1500 лв., а санитарите – 910 лв. за санитар. Задният ход на МЗ обаче идва след като ВАС отмени текстовете в НРД, които обвързват заплатите с парите, които болниците ще получат от НЗОК по клинични пътеки. 

В предпоследния си работен ден министърът в оставка проф. Асена Сербезова се срещна с представители на Националното сдружение на общините в България – кметът на Троян Донка Михайлова, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Димитровград Иво Димов и др.

От сдружението заявиха, че някои лечебни заведения изпитват затруднения, считано от 1 август, да увеличат заплатите на своя персонал, което съгласно НРД означава, че тези болници ще получат увеличение в цената на клиничните пътеки вместо средно с 25% – с 15%. Във връзка с това здравният министър предлага да се променят текстовете на НРД, обвързващи финансирането на болниците от НЗОК с основните заплати на персонала, като за общинските болници, които отговарят на определени изисквания, се направи изключение.

„Нашата позиция е, че следва да се потърси възможно разрешение за общинските лечебни заведения, като се гарантира достойното заплащане на труда на медицинските специалисти в тях. Първоначалната ни концепция бе да се внесат изменения в законодателството с тази цел, което в настоящия момент се явява невъзможно. През април не бе предвидено, че няма да съществува работещ парламент, който да приеме съответните законови промени“, оправда се проф. Асена Сербезова.

„Възможни критерии за изключение с оглед осигуряване на достъп на пациентите до медицинска помощ са лечебното заведение да е многопрофилно, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на персонала, да се намира на определено отстояние от друга многопрофилна болница, като какво точно да е отстоянието трябва допълнително да се прецени. Тази болница и такива като нея не бива да бъдат възпрепятствани да получат предвиденото в НРД увеличение на цените на клиничните пътеки, по които работят“, обясни началникът на кабинета на здравния министър и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов.

 

СПОДЕЛИ