Д-р Маджаров: Приемът на студенти по медицина да се утрои

До 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, предупреди председателят на БЛС

271
Маджаров
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Приемът на студенти по медицина трябва да се увеличи трикратно, заяви за БТА д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). По думите му интересът към обучението по медицина е голям, но трябва да се повиши броят на местата за годишен прием. „По информация на МОН медицината е най-финансираната специалност, но практиката показва, че ние се нуждаем от многократно повече медици“, добави той. Според него трябва да има и специални условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България.

„Ако държавата в момента изобщо осъзнава какъв пожар се задава към нас, каква пропаст, би трябвало да въведе условия, каквито има, например, при обучението на офицери за армията, на които още с приемането им е гарантирано всичко безплатно. Който желае да се обучава по този ред, да подписва договор, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни определен брой години“, предложи д-р Маджаров.

Той поясни, че сегашният ред на прием не трябва да се отменя, а към него да се добави друг механизъм и който пожелае ще кандидатства по него, съзнавайки, че ако бъде приет по него, ще учи напълно безплатно – на издръжка от държавата, а след това ще отдаде част от професионалния си живот в България. „За да излезем от ситуацията на недостиг на кадри и имайки предвид, че сме в свободната зона на ЕС, трябва да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а трябва да бъде с доброволни договорни отношения, с предварително поставени ясни правила“, уточни председателят на съсловната организация.

По данни на БЛС всяка година в България се дипломират около 1000 млади лекари, но и всяка година, по естествени причини, умират 400-500 медици, а заради пандемията починалите доктори през последните две години са 700 лекари. „Имайки предвид, че поне 300 медици напускат страната, настоящият прием в специалност „Медицина“ в университетите не може да гарантира дори и минимален ръст в броя на лекарите“, пресметна д-р Маджаров.

Той предупреди, че до 5-6 години най-много ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, включително и в големите градове. „В отдалечените райони е ясно, че в момента, в който колегите ни, които сега са на около 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане много сложно“, добави шефът на БЛС.

„Преди 30 години се дипломираха два пъти и половина повече лекари отколкото сега и затова в момента има толкова медици“, отбеляза д-р Маджаров. По думите му обаче вече се е получил вакуум в съсловието. „В момента има млади хора, които завършват обучението си, има и много медици – 65 %, които са над 55 години, но сегментът на 30-50-годишните лекари липсва“, посочи той. И алармира, че най-критично е положението с джипитата.

СПОДЕЛИ