Готвят здравен министър при Орешарски за служебен

В предишния си мандат д-р Таня Андреева остави впечатление за претупано здравеопазване и миловидна безпомощност

473
министър
Д-р Таня Андреева

Бившият здравен министър от кабинета „Орешарски“ д-р Таня Андреева се спряга като една от възможните номинации за служебен министър на здравеопазването в евентуалното правителство, което за четвърти път ще трябва да направи президентът Румен Радев. Според запознати д-р Андреева, която е акушер-гинеколог, е имала интерес към директорския пост в „Майчин дом“, но тъй като уволнението на проф. Иван Костов, както вече Скенер.нюз писа, беше отложено заради уж продължаваща проверка, то сега за компенсация тя може да получи втори министерски мандат, пък бил той и служебен.

Припомняме, д-р Таня Андреева стана здравен министър на 29 май 2013 г. и остана на поста до 6 август 2014 г. Тя започна деятелността си с потресаващото откритие, че е заварила много повече проблеми в ресора, отколкото е очаквала. Сякаш не е човек от бранша, а импулсивно и лично решение на премиера Орешарски. Или по-точно на хора, близки до тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. След новината, че здравеопазването е проблемна зона, д-р Андреева продължи с микс от гафове и едно донякъде симпатично излъчване на миловидност и тегаво усещане у околните за известна безпомощност. Както и за претупване на задачите с повече говорене и по-малко действия. А през това време всеки ден ставахме свидетели на ужасяващи истории от линейки, реанимации и морги.

Говорейки за гафовете на д-р Андреева ще припомним напъните й за 10-процентови съкращения в болниците при очевидния кадрови колапс в бранша и иначе не лошата идея в страната да има 35 нови центъра за спешна помощ, която обаче беше презентирана с инфантилното „малки пироговчета“. Тогавашният министър, по примера на много свои предшественици, успя да се скара с управителя на НЗОК (тогава д-р Румяна Тодорова, също кадър на БСП) и да застраши сериозно дългогодишните взаимоотношения със СЗО, като поиска тя да управлява обществените поръчки за лекарства за СПИН и туберкулоза. Но пък не постигна заявката си да рационализира и въведе Националната здравна карта.

Едно трябва да й се признае на д-р Андреева – първа дръзна да посегне на т.нар. „феодали“ в сектора и дори опита, макар и неуспешно, да уволни директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев. Но пък успя, разбира се в края на мандата си, да пусне обществени поръчки за милиони и да уволни тайно няколко болнични директора – на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, „Пирогов“ и Онкологията. Само в скоби – и сега шефовете на последните две болници са сред отстранените от министъра в оставка проф. Асена Сербезова.

Последната впечатляваща изява на бившата здравна министърка пък бе преди 4 месеца на кръгла маса за кадровия дефицит в системата, когато д-р Андреева обяви, че дори в София „има болници на командно дишане – като „Александровска“ и ИСУЛ, които ако ги закрият никой няма да разбере, че ги няма“. Тогава и от двете лечебни заведения излязоха с остри позиции срещу д-р Таня Андреева, а днес правителството отпусна заем от 35 млн. лева на „Александровска“, за да покрие просрочените си задължения.

СПОДЕЛИ