Проф. Аргирова: Не е убедителна смяната на директори на болници

Задачите пред следващия здравен министър са пандемията, извънболничната и болничната помощ, смята съветничката на премиера Кирил Петков

446
болници
Проф. Радка Аргирова

Мотивите на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за смяната на директорите на столични болници са неубедителни. Това заяви пред bTV съветникът на премиера в оставка по здравните въпроси проф. Радка Аргирова. Припомняме, в последните дни от мандата си проф. Сербезова уволни директорите на „Пирогов“ проф. Иван Поромански, на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев и на УСБАЛО д-р Стефан Константинов, като само спешният институт финансовото състояние е лошо. В същото време директорът на „Александровска“ все още е на поста си, въпреки че депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов представи доказателства за редица нарушения, например на закона на обществените поръчки.  

Според проф. Аргерова здравният министър може и да има съображения, но причините за рокадите, които са били представени на обществеността, са недостатъчни. „Вероятно има документи, познавам министърката, тя не работи без документи, без юристи, без одит, но това, което беше представено пред обществеността, не беше убедително“, отбеляза съветничката на премиера в оставка.

По думите й пред новия здравен министър първата задача е да се следи ходът на пандемията. Второ – да се заеме с извънболничната помощ, защото тя не е на добро ниво. „Самата болнична помощ също и то по отношение на общинските и малките лечебни заведения“, добави Радка Аргирова.

Запитана дали тя самата е получавала покана да бъде оглави МЗ проф. Аргирова отговори еднозначно: „Слава Богу, не!“

СПОДЕЛИ