Тежки алергични реакции от COVID ваксината на Novavax

Нови странични ефекти ще бъдат включени и в продуктовата информация за ваксините на Moderna и AstraZeneca, съобщиха от ЕМА

384
Novavax

Европейската агенция по лекарствата съобщи за тежки алергични реакции като страничен ефект от ваксината срещу COVID-19 на Novavax – Nuvaxovid, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор. ЕМА обяви, също така, че ще актуализира продуктовата информация за ваксината, като добави в нея предупреждение за необичайна или намалена кожна сетивност като нов страничен ефект.

Nuvaxovid е протеинна ваксина, която съдържа активно вещество 5 микрограма спайк-протеин на SARS-CoV-2 с добавен като адювант Matrix-M. По информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ECDC само 250 000 дози Nuvaxovid са били приложени досега в Европа от разрешаването й през декември 2021 г.

И информацията за продукта на Spikevax на Moderna ще бъде актуализирана, като към нея се добави нов страничмен ефект – обширен оток на ваксинирания крайник. Допълнение към продуктовата информация ще бъде включено също за ваксината на AstraZeneca – Vaxzevria – шум в ушите и необичайна или намалена кожна сетивност ще бъдат отбелязани като нови странични ефекти, информират още от ЕMA.

СПОДЕЛИ