Moderna готова с две двувалентни ваксини срещу Омикрон

От компанията очакват новите им COVID препарати да получат одобрение преди есента

411
Moderna

Американският фармагигант Moderna обяви, че ще предложи две двувалентни кандидат-ваксини срещу Омикрон в съвсем близко бъдеще и се надява да получи одобрение още преди есента, съобщиха от компанията.

Едната кандидат-ваксина е насочена срещу подварианта BA.1, а другата – срещу подвариантите BA.4 и BA.5. От Moderna уточняват, че решението да започне да разработва двувалентните ваксини се основава на различните пазарни предпочитания за ваксини спрямо подвариантите.

Двувалентните ваксини са насочени към два различни варианта на коронавирус – оригиналния вариант от 2020 г. и по-новите варианти на Омикрон. От компанията уверяват, че новите клинични данни за нейната ваксина mRNA-1273.214, предназначена за варианта BA.1, показват значително по-високи отговори на неутрализиращи антитела срещу бързо разпространяващите се BA.4 и BA.5 в сравнение с разрешената към момента ваксина за бустерна употреба.

Вторият кандидат за бустер на компанията, mRNA 1273.222, е базиран на BA.4/5 и се разработва в съответствие с последните препоръки на Американската администрация по храните и лекарствата FDA.

И двата двувалентни кандидата съдържат 25 µg от разрешения в момента бустер (mRNA-1273) плюс 25 µg от подвариант на Омикрон.

СПОДЕЛИ