20 % по-малко хоспитализации, ако половината пушачи минат на бездимни алтернативи

Диференцирани регулации, облагане и реклама на горимите цигари и нагреваемите продукти е добрата политика за намаляване на вредата, категорични са експерти

бездимни алтернативи
Аркади Шарков

Ако половината от пушачите у нас преминат на бездимни алтернативи, то приетите в болница пациенти ще намалеят със 186 000, което спад на хоспитализациите с между 15 и 20% на година. А ако само 1% от пушачите заменят цигарите с бездимни продукти, пациентите в кабинетите на лекарите ще намалеят с 3800 души на година. Това заяви здравният икономистът от ЕКИП Аркади Шарков, който е член на Обществения консултативен съвет към БЛС, по време на международна медийна среща, част от осмата научна конференция „Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания“, организирана от „Арбилис“.

По темата за намаляване на риска икономистите от ЕКИП в свой доклад за нагреваемите тютюневи продукти и техния ефект върху обществените фондове са изчислили още, че ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия, НЗОК ще спести 50 мнл. лева само от лечението на 4 болести – инфаркт, инсулт, рак, ХОББ. „Тази средства биха могли да се насочат към покриването на повече терапии, изследвания или прегледи“, подчерта Шарков.

По думите му ефект би имало и върху намаляването на смъртността, като при 50 % преминали пушачи към по-малко вредните алтернативи, това би означавало 4200 по-малко починали българи годишно.

„Разходите на НОИ за болнични също биха се редуцирали с около 4 млн. лева на година, ако половината от пушачите у нас преминат на бездимни продукти.  Пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, пък възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г.“, пресметна още Аркади Шарков.

Тютюнопушенето увеличава риска от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. „Въпреки това над 20 % от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, макар да искат да откажат цигарите“, посочи проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в НКБ. По думите му намаляването на вредата от всички отговорни за развитието на хронични незаразни заболявания рискови фактори може да бъде ключово за подобряване на общественото здраве и за положителна промяна в смъртността и годините неработоспособност. За целта обаче разбирането на медиците и ходовете на политиците не трябва да се ограничават в съвета „спри да пушиш“, а да се заложи на модерните стратегии за намаляване на риска от вредните навици.

бездимни алтернативи
Икономистът Александър Хинц и проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в НКБ

Според икономическия експерт от Германия Александър Хинц пък диференцираните регулации, облагане и реклама на горимите цигари и бездимните алтернативи е добрата политика за намаляване на вредата. Ако само половината пушачи заменят цигарите с алтернативи с намалена вреда, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо ¼ при германците в средна възраст, сочи анализът на експертите от PIVOT Германия,  представен от Хинц. Той разработва стратегии по регулаторни въпроси в ЕС и един от последните му проекти е за въздействието на законовата рамка върху намаляване на незаразните болести в държавите членки на ЕС.

Анализът на PIVOT сравнява две възрастови групи (30-44 г. и 45-64-г.) за 4 заболявания, вследствие на пушене – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ. Преминаването на продукти с намален риск увеличава годините живот в добро здраве. Дори само половината пушачи да минат на бездимна алтернатива, качеството на живот се повишава значително и в двете изследвани възрастови групи, сочи проучването. Заболеваемостта от четирите болести би спаднала с цели 22% в групата на 33-44 годишните. При 45-64-годишните качеството на живот, измерено като намаляване на годините живот с увреждане, нараства с цели 25%.

СПОДЕЛИ