ЕМА предупреди за риск от менингиом при хормонални терапии

Регулаторът обясни, че високи дози от лекарства, съдържащи номегестрол или хлормадинон, не се препоръчват

343
менингиом

Комитетът по лекарствена безопасност PRAC на Европейската агенция по лекарствата EMA препоръча нови мерки за минимизиране на риска от менингиом при терапия с лекарства, съдържащи номегестрол или хлормадинон, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор. Тези медикаменти се използват при гинекологични и менструални нарушения, хормонална заместителна терапия и, в по-ниски дози, като хормонални контрацептиви.

От агенцията припомнят, че менингиомът е тумор на мембраните, покриващи главния и гръбначния мозък. Обикновено е доброкачествен и не се счита за рак, но поради местоположението си във и около главния и гръбначния мозък, менингиомите могат в редки случаи да причинят сериозни проблеми.

PRAC препоръчва лекарства, съдържащи високи дози хлормадинон (5-10 mg) или високи дози номегестрол (3,75 – 5 mg), да се използват в най-ниската ефективна доза и за възможно най-кратък период от време, само когато други терапевтични подходи не са подходящи.

Според експертите лекарства с номегестрол или хлормадинон не трябва да се използват от пациенти, които имат или са имали менингиом, като това се отнася както за препарати с ниски, така и с високи дози от тези хормони.

Освен че ограничава употребата на лекарства с високи дози, PRAC препоръча пациентите да бъдат наблюдавани за симптоми на менингиома. Ако пациентът е диагностициран с този тумор, лечението с тези препарати трябва да бъде окончателно спряно, категорични са от регулатора.

СПОДЕЛИ