Пуснаха китайско лекарство срещу COVID с неутрализиращи антитела

То е ефективно срещу силно заразните подварианти BA.4 и BA.5, като намалява до 80% риска от хоспитализация или смърт

347
лекарство

Разработено от Китай лекарство за лечението на COVID-19, което представлява комбинация от неутрализиращи антитела, бе пуснато на пазара. То е ефективно срещу силно заразните подварианти BA.4 и BA.5, заявиха експерти в петък, цитирани от Радио Китай.

Терапията е разработена съвместно от университета Цинхуа, Трета народна болница в Шънджън и компанията „Brii Biosciences“. Това е първата одобрена от Китай нова комбинация от терапевтични антитела, неутрализиращи коронавируса, с независими права върху интелектуалната собственост.

„Цената на лекарството е под 10 000 юана (1 491 щатски долара)“, съобщи Луо Юнцин, главен изпълнителен директор на „TSB Therapeutics“, компания съвместно създадена от тримата разработчици.

Продуктът бе одобрен за пускане на пазара през декември 2021 г. за лечението на възрастни и младежи между 12 и 17 години с тегло над 40 кг. Луо Юнцин обясни на пресконференция в петък, че терапията е ефективна срещу подвариантите BA.4 и BA.5 и може да намали до 80% риска от хоспитализация или смърт на заразените с COVID-19 пациенти.

СПОДЕЛИ