СЗО: Идва лятна вълна, защото мерките паднаха

От организацията препоръчват държавите да тестват масово, да вдигнат нивата на ваксинация, а хората отново да сложат маски

385
СЗО
Д-р Ханс Клуге

„Коронавирусът ще се предава на по-високи нива през лятото в Европа, тъй като страните отмениха ограничителните мерки“, алармира регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, цитиран от АФП. Той е категоричен, че „вирусът няма да изчезне само защото страните са спрели да го търсят“.

„Вирусът все още се разпространява, все още се променя и все още отнема животи“, каза д-р Клуге. По думите му в 53-те страни в европейския регион на СЗО в момента се регистрират малко под 500 000 случая на ден, което надвишава регистрираните 150 000 случая на ден в края на май. Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент на заболеваемост, ръст обаче има в почти всички страни в региона. По-лекият, но по-заразен подвариант на Омикрон BA.5 вече се разпространява из целия континент.

В момента Европа има около 500 смъртни случая на ден, приблизително същото ниво като през лятото на 2020 г., допълни той. „Надяваме се, че силните ваксинационни програми, които повечето държави са приложили при предишна инфекция, ще помогнат да избегнем по-тежките последици, които видяхме по-рано по време на пандемията“, каза още д-р Клуге, но подчерта, че препоръките за повишено внимание остават.

СЗО призова хората, които имат симптоми, да се изолират, да следят за сроковете и да се ваксинират и да носят маски на оживени места. Препоръките към държавите са да не се отказват от тестовете, а да ги прилагат широко и да увеличат нивата на ваксинация. „Високият имунитет на населението и направеният избор за намаляване на риска за възрастните хора е от ключово значение за предотвратяване на по-нататъшна смъртност това лято“, подчерта д-р Клуге.

СПОДЕЛИ