Ракът се връща до два пъти повече при бедните

Изследване на университета в Торонто предизвика опасения, че значително по-малък брой пациенти ще оцеляват във времена на рекордна инфлация

461
ракът

Два пъти по-висок е рискът ракът да се появи повторно при пациенти, които живеят бедно, показва ново проучване, цитирано от в. “Дейли мейл”. Настоящата световна икономическа и продоволствена криза, свързана с рязкото поскъпване на живота, може да намали значително шансовете за оцеляване при хиляди хора, страдащи от заболяването, смятат експерти. Това се дължи на все по-голямото напрежение заради високите сметки в домакинствата, на храната с по-ниско качество и заради невъзможността хората да полагат необходимите грижи за себе си.

Проучването е проведено в Канада, в университета в Торонто, и включва 555 души, които страдат от рак в областта на главата и шията. Две години след края на лечението ракът се е върнал при една трета от пациентите, живеещи в домакинства с под 30 000 канадски долара годишно, и при 12% при тези, които печелят над $ 75 000.

Анализът на резултатите сочи, че вероятността болестта да се появи отново при по-бедните пациенти е 2 пъти по-голяма спрямо финансово обезпечените. Авторът на изследването д-р Кристофър Ноел каза, че финансовото състояние на пациентите “не само компрометира качеството им на живот, но и значително влияе на оцеляването им”.

“Мисля, че кризата с разходите за живот в Обединеното кралство ще има незабавно въздействие върху пациентите с рак”, коментира британският доктор Дейвид Пинато от “Имперски колеж Лондон”.

Това обаче далеч не е проблем, който ще се отрази само на британското население, като се има предвид, че в България инфлацията за май 2022 г. например надхвърли 15% спрямо тази от същия месец за предходната година.

СПОДЕЛИ