Първи случаи на маймунска шарка у нас

Заразените са двама мъже на 41 и 44 години, хоспитализирани са в столични болници и са добре, съобщиха от МЗ

286
маймунска шарка

Два случая на маймунска шарка са потвърдени у нас. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние, съобщиха от здравното министерство.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола. Здравните власти уверяват, че епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

41-годишният мъж е постъпил във ВМА на 20 юни със съмнения за варицела, като веднага е бил изолиран в самостоятелна стая в инфекциозната клиника. По-късно резултатите показват маймунска шарка. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Другият заразен мъж е в Инфекциозна болница, като болестта е диагностицирана от екипа на CheckPoint София.

По последни данни случаи на маймунска вариола вече има в над 40 страни извън Африка, а доказано заразените са около 3000. Очаква се по-късно днес СЗО да обяви решението си дали болестта, чието име предстои да бъде променено, да се счита за глобална спешна здравна ситуация.

СПОДЕЛИ