НЗОК на палатка пред НС, от РЗИ също поискаха по-високи заплати

Инфлацията изяжда доходите ни, алармираха служители от касата и здравните инспекции

267
НЗОК

Служители от НЗОК излязоха днес на палатка пред Народното събрание. Те се включиха в протеста на КНСБ с искане за по-високи доходи. Припомняме, на 13 юни работещите в касата излязоха на предупредителна едночасова стачка и настояха управляващите, които вече са в оставка, да предвидят допълнителни 10 млн. лева в бюджета на НЗОК за заплати и да се назначат нови 200 служители, които да отпускат помощните средства и изделия за хората с увреждания.

Също днес и от РЗИ поискаха индексация на заплатите си поне с процента на инфлацията. От писмо на работещите в здравната инспекция в Бургас до здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова, публикувано на страницата на Българския лекарски съюз, става ясно, че в структурите на РЗИ работи застаряващ и непрекъснато намаляващ персонал, а възнагражденията са обидни за отговорностите на служителите.

От РЗИ Бургас дават следния пример с броя работещи в инспекцията: в началото на 90-те години на ХХ век в структурата на ХЕИ-Бургас (чийто приемник е РИОКОЗ-Бургас, а впоследствие РЗИ-Бургас), са работили над 40 лекари, а към момента те са само 13, като част от тях са в пенсионна възраст, а средната им възраст е вече над 55 години. По думите им същото се наблюдава и при другите медицински и немедицински специалисти, работещи в РЗИ, при които средната възраст също е над 50 години.

Една от причините за намаляването на броя работещи в РЗИ са съкращенията с 31% между 2011 г. и 2016 г., а друга – напускането на служители и насочването им към частни фирми с по-добро заплащане. „В същото време задачите и отговорностите на РЗИ се увеличават и разширяват по обем и направление, изискванията за работа в държавната администрация непрекъснато нарастват, броят на контролираните обекти се повишава, междусекторното сътрудничество вече е начин на работа, който също изисква своя кадрови ресурс както в количествено, така и в професионално-квалификационно отношение“, отбелязват от РЗИ Бургас.

„Ако сега не бъде осигурен нужният финансов ресурс за задържането им, в бъдеще ще трябва да бъдат предвидени многократно по-високи финансови средства за привличането им отново на работа в системата на РЗИ. Негативна тенденция се наблюдава и при обявяване на свободни места, за които липсват желаещи за кандидатстване с подходяща за заеманите места квалификация поради ниското заплащане“, се посочва още в писмото.

СПОДЕЛИ