Вирус на полиомиелит шокира властите в Лондон

Вирусът е изолиран само в проби от околната среда, но всяка форма е смъртоносна за неваксинираните деца, се казва в изявление на СЗО

411
полиомиелит

Вирус на полиомиелит – болест, унищожена преди повече от 20 години във Великобритания, бе открит в канализацията на Лондон, предаде БГНЕС. Пробите все още се анализират, съобщиха от Световната здравна организация. Според организацията вирусът е „произведен от ваксина тип 2 полиовирус (VDPV2)“. „Важно е да се отбележи, че вирусът е изолиран само от проби от околната среда“, се казва в изявление на СЗО, като се подчертава, че не са открити заразени. СЗО обаче предупреждава, че всяка форма на полиомиелитен вирус е смъртоносна заплаха за децата.

Благодарение на огромните усилия в световен мащаб през последните десетилетия вирусът бе унищожен. Той причинява инвалидизиращо и потенциално фатално вирусно заболяване, което засяга предимно деца на възраст под пет години. Случаите са намалели с 99 % от 1988 г., когато полиомиелитът е бил ендемичен в 125 страни и са регистрирани 350 000 случая по целия свят.

Дивата версия на вируса сега съществува само в Афганистан и Пакистан, но вид ваксина, която съдържа малки количества отслабен, но жив полиомиелитен вирус, все още причинява случайни огнища на други места. Оралната ваксина срещу полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да зарази други хора чрез замърсена с фекалии вода – което означава, че няма да навреди на дете, което е ваксинирано, но може да бъде смъртоносно за неваксинирани деца.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вариант може да причини сериозно заболяване и парализа при хора, които не са ваксинирани срещу болестта. В световен мащаб има 959 потвърдени случая на VDPV2 през 2020 г., според СЗО.

Обхватът с имунизация срещу полиомиелит в Лондон възлиза на близо 87 %, съобщи още Световната здравна организация. Здравната агенция на ООН пък призова OPV да бъде премахнат в световен мащаб и да бъде заменен с инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV). Великобритания спря да използва OPV през 2004 г., а британските здравни власти смятат, че вирусът, открит в пробите от отпадъчни води, е внесен от някой, който наскоро е бил ваксиниран с него в чужбина.

СПОДЕЛИ