Проф. Кантарджиев: Слагайте маските и четвърта доза

Случаите на новите подварианти на Омикрон растат в Европа, предупреди микробиологът

370
маските
Проф. Тодор Кантарджиев

Нашите сънародници, които пътуват в чужбина, в Западна Европа, където се разпространяват новите подварианти на Омикрон, да си слагат маските на летищата и по време на полет. Почиващите в Гърция да спазват мерките на местните власти, а като се върнат от курорт да не бързат да се срещат с хора, а да изчакат няколко дни“, препоръча пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси.

Той уточни, че новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 все още не са засечени в страната, но предизвикват нова вълна на коронавирусната инфекция в Западна Европа и съседна Гърция. За тези варианти се знае, че са още по-лесно предаваеми от основния Омикрон. Проф. Кантарджиев цитира д-р Мария ван Керхов, завеждащ отдела на СЗО по зоонози и опасни инфекции, че увеличението на случаите на COVID през летните месеци се дължи на Омикрон варианта ВА2. 10-15% от общия брой случаи са варианти 4 и 5 пренесени от Латинска Америка. ВА4 е характерен за Гърция, където в момента има сериозен ръст на новозаразените.

Микробиологът изрази съжаление, че у нас вече не се секвенират редовно PCR проби и това пречи за проследяване на нови мутации. Професорът препоръча в градския транспорт да се отварят прозорци и да се проветрява, тъй като вече няма изискване за задължително носене на предпазна маска.

Тъй като ваксини за новите варианти все още няма одобрени, проф. Кантарджиев съветва наесен да се постави четвърта доза. По думите му бустерът е особено необходим при възрастни, които са се ваксинирали преди повече от 9 месеца. „Няма нищо задължително, но е медицински обосновано“, аргументира се проф. Кантарджиев.
СПОДЕЛИ