С една операция жена роди и й махнаха тумор

Сложната интервенция извършиха акад. Григор Горчев и екипът му в плевенската УМБАЛ "Св. Марина"

334
жена
Акад. Григор Горчев

32-годишна жена с карцином на шийката на матката успя да износи и роди момченце. Тя била диагностицирана с онкологично заболяване, а след това разбрала, че е бременна.

В този момент случая поемат лекарите от УМБАЛ „Света Марина – Плевен“. Жената решава да износи детето, въпреки рисковете. С помощта на акад. д-р Григор Горчев, доц. Надежда Хинкова и д-р Пепо Партенов тя преминава успешно високорисковата бременност, докато дойде момент, подходящ за раждане. Накрая екипът на акад. Горчев извършва сложна хирургична операция на два етапа, в която първо се ражда момченцето, а след това туморът на майката е отстранен. Пациентката и бебето й са добре.

„Тези случаи са много тежки, тъй като туморът носи сериозни рискове от кървене по време на бременността и операцията. Предизвикателство е да опазиш такава бременност до момента, в който бебето е готово да се роди. Щастливи сме, че два живота бяха спасени. За нас като лекари по-голямо удовлетворение няма“, сподели  акад. Григор Горчев. По думите му УМБАЛ „Св. Марина“ в Плевен е лидер в изграждането на истинска интелигентна медицина в България.

СПОДЕЛИ