Доц. Гломб: Маймунската шарка ще стигне и до България

Ваксинационното покритие срещу коронавирус у нас е на срамно ниско ниво, призна експертът от НЦЗПБ

135
Гломб
Доц. Любомира Николаева-Гломб

„Появата на някаква инфекциозна болест, каквато е маймунската шарка, където и да е по света, означава, че рано или късно ще дойде в България. Ние не сме изолирана територия. Националният център по заразни и паразитни болести е в готовност да посрещне първия случай на маймунска шарка“, каза по bTV доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ.

По думите ѝ контролът е в ръцете единствено на епидемичните служби. За момента това, което е известно от вече над 2000 случая по света, че заболяването не протича тежко. „Минава с елементарни средства, има лекарство, което е одобрено за болестта, но за момента не е нужно“, обясни доц. Гломб.

Тя коментира и ситуацията с коронавируса. „За съжаление, броят на ваксинираните хора със завършен цикъл в България не можа да надвиши 30%. По този показател сме на срамно ниско ниво. Това е положението и трябва да се справяме с обстоятелствата. За година и половина, откакто сме с ваксини, разбрахме, че имунитетът, който те предизвикват не е дълготраен, но те предпазват от тежко протичане, влизане в болница, интензивно отделение и смърт. Мъдрото решение за посрещане на сезоните да бъдем с пълен имунизационен статус“, заяви доц. Гломб. Вирусологът изрази увереност, че от есента ще има нови ваксини.

Тя потвърди, че в последните дни има увеличение на процента заболели от коронавирус, но според нея това се дължи на малкото тестове. Доц. Гломб подчерта, че в болниците няма натоварване, което е доказателство, че инфекцията за момента протича леко, но призна, че в НЦЗПБ не се секвенират достатъчно проби именно заради слабото ниво на тестване изобщо.

СПОДЕЛИ