Сербезова пита експертите за втора бустерна доза

Консултативният съвет по надзор на имунопрофилактиката ще излезе със становище за кои рискови групи ще бъде осигурена възможност за четвърта иРНК ваксина

162
бустер

Дали и кога в България ще бъде разрешено поставянето на втора бустерна доза ще трябва да кажат експертите, съобщиха от здравното ведомство, уточнявайки, че до настоящия момент възможност за прилагане на четвърта доза от иРНК ваксините не е включена в кратките характеристики на продуктите, които са одобрени за употреба в ЕС.

„През април Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата направиха съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването“, обясниха от пресцентъра на МЗ. Оттам добявиха, че тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от ЕМА кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност.

„При положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на МЗ: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/„, посочиха от МЗ.

Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на ЛЗ, обявени на страниците на съответната РЗИ по области, напомнят от здравното ведомство. Повече информация за ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията можете да намерите на сайта: https://plusmen.bg/.

СПОДЕЛИ