Модифицираната ваксина на Moderna за Омикрон вдига антителата 8 пъти

Това прави препаратът водещ кандидат за бустер, който вероятно ще се наложи да си поставяме наесен

276
Moderna

Модификацията на ваксината на Moderna, създадена специално за варианта Омикрон на новия коронавирус, генерира силен имунен отговор в сравнение с оригиналния препарат на фармацевтичната компания, съобщи Ройтерс, като цитира представители на компанията.

Ваксината повишава нивото на антителата осем пъти, сочат данни от проучване, в което са участвали над 800 души, на които е бил поставен модифициран препарат като четвърта подсилваща доза. Тя е довела до образуването на повече антитела и срещу вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта на новия коронавирус в сравнение с доза от първоначалната ваксина на Moderna.

Ваксината се понася добре, а страничните ефекти са сравними с тези от използвания досега препарат, допълва БТА. „Внасяме предварителните данни и анализи пред регулаторните органи с надеждата, че ваксината срещу Омикрон ще бъде налична в края на лятото“,  заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел. По думите му новата модификация ще направи ваксината на компанията водещ кандидат за бустер ваксина за есента на тази година.

Проф. Тодор Кантарджиев препоръча наесен българите да си поставят и четвърта доза, тъй като вече се появяват нови подварианти на Омикрон, които могат да вдигнат поредна вълна. Пред Нова телевизия проф. Кантарджиев уточни, че новите разновидности на ваксините ще стигнат и до България, вероятно още през септември.

СПОДЕЛИ