Бургас ще изпревари София и държавата с детска болница

Кметът Димитър Николов представи идейния проект, изграждането ще струва над 70 млн. лева, а лечебното заведение ще разполага със 133 легла, разпределени в 5 клиники и 15 отделения

501
Бургас

Бургас изглежда ще изпревари София и държавата и ще е първият град у нас с модерна многопрофилна детска болница. Над 70 млн. лв. ще струва изграждането, съобщи кметът Димитър Николов по време на представянето на идейния проект. Консултантският екип от международния консорциум IDOM пристигна в морския град, за да разясни пред общинските съветници на Бургас работата си по проекта за новата детска болница в града, която ще бъде в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас.

На представянето вчера присъства областният управител на Бургас Стойко Танков, който обяви, че държавата ще подкрепи с всички сили и средства важния за целия Югоизточен регион проект. „Нито една партия или политик не трябва да смята тази болница за политически проект. Имаме подкрепата на всички министри на здравеопазването, на ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Българския лекарски съюз и всички институции, които имат общо с проекта“, подчерта Димитър Николов.

„Общинският съвет трябва да даде старт на интегрирания проект на следващото си заседание. Нужно е да се вземе решение и за самото административно учредяване на дружеството. В началото то ще бъде 100% общинско, но след това държавата ще влезе като акционер. Нужно е да се направи подробно остойностяване спрямо днешните цени на строителните материали, оборудване и други“, обясни какво следва той. По думите му Бургас залага на академичното здравеопазване и затова веднага след откриването на детската болница ще се кандидатства са университетски статут.

Проектът предвижда лечебното заведение да бъде на 8 етажа, в които ще са разположени амбулаторно отделение за консултации и диагностика, спешно отделение, стационарен блок със 133 легла, от които 10 интензивни, разпределени в  5 клиники и 15 отделения по отделните специалности: детска нефрология, детска кардиология, детска гастроентерология, ортопедия и травматология, детска ендокринология, детска хирургия, лицево-челюстна хирургия, пулмология и фтизиатрия, хематология, рехабилитация и физикална медицина, интензивно лечение, очни болести, УНГ, алергология и инфекциозни болести.

В болницата ще бъдат създадени условия за игри и занимания на пациентите, като е предвидено използване на част от покривните пространства, на вътрешни пространства и тераси, а оборудването ще бъде в ярки цветове и детски теми, за да помага за адаптацията на децата. Целта е от момента, в който пациентите и техните родители пристигнат в лечебното заведение, те да бъдат посрещнати от дружелюбна и различна болнична среда, в която да получат максимално добра и адекватна медицинска помощ и грижи по време на своя престой.

Проектът предвижда да бъде изградена модерна болница, съобразена с околната среда и с максимална енергийна ефективност и използване на екологично чисти продукти и технологии. Сградната инфраструктура ще е с възобновяеми енергийни източници и различни форми на диверсифициране на енергийните източници за оптимизиране на разходите за електрическа и топлоенергия.

След като идейния проект, изработен от консорциума, е готов, следващата стъпка пред международния екип е подготвяне на тръжната документация. Веднага след като бъде регистрирано дружеството като юридическо лице, бургаската болница ще кандидатства за член на Европейската организация на детските болници – ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която обединява водещите педиатрични болници на Стария континент.

В процес на разработване е програма за развитие на кадрите, чрез която да бъдат привлечени лекари и професионалисти по здравни грижи от Бургас, от Югоизточния регион и от цяла България. 80 специалисти и над 100 медицински сестри ще започнат работа в детската болница от самото й откриване, като екипът ще се разширява с времето.

Многопрофилната болница за активно лечение на деца в Бургас ще бъде част от проекта „Модел за интегрирана детска здравна грижа на територията на Югоизточен регион“, с който общините от областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен ще кандидатстват пред Оперативната програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г.

СПОДЕЛИ