Маските падат на летищата и в самолетите

Това ще се случи от 16 май по препоръка на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията

380
маските

Падат маските на летищата и в самолетите в Европа. Решението влиза в сила от 16 май, по препоръка на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Агенцията на ЕС за авиационна безопасност, съобщи Скай Нюз.

Въпреки отмяната на правилото маските за лице остават „една от най-добрите защити“ срещу COVID-19, се посочва още в съобщението. „За пътниците и екипажите това е голяма стъпка към нормализацията на въздушните пътувания. Пътниците обаче трябва да имат отговорно поведение и да уважават избора на другите около тях и например ако някой киха или кашля, то той сериозно трябва да обмисли да пътува с маска, в идеалния случай от висок клас защита“, каза Патрик Ки, изпълнителен директор на Европейската агенция за авиационна безопасност. Той обясни, че най-уязвимите пътници трябва да продължат да носят маска, както и да спазват дистанция в закрити помещения.

Въпреки общо европейската препоръка правилата за това дали трябва да носим маска или не ще се различават в зависимост от авиокомпанията – например в полетите от или до дестинация, където маските са задължителни в обществения транспорт, пътниците ще трябва да ги носят. „Трябва да се спазват правилата на държавите на заминаване, а и маските, заедно с физическата дистанция и миенето на ръцете ще продължат да са най-важни за намаляване на разпространението на COVID“, напомни директорът на ECDC д-р Андреа Амон.

Припомняме, у нас носенето на маски в градския транспорт и на всички обществени места, включително в болниците, не е задължително от 1 април, но остана силно препоръчително, макар че почти никой не се съобразява с тази препоръка.

СПОДЕЛИ