Е-калкулатор казва дали и с коя ваксина срещу COVID да се имунизираме

Завръща се стар симптом - загуба на обоняние и вкус, грешка е личните лекари да не могат да назначават безплатен PCR тест, заяви проф. Радка Аргирова

523
ваксина
Проф. Радка Аргирова

Електронен калкулатор изчислява дали дадено лице може да се имунизира срещу коронавирус и коя ваксина е най-подходяща за него. Това съобщи съветникът на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова на семинар, посветен на COVID-19. Калкулаторът се намира на сайта на Българския лекарски съюз и всеки може да провери според възрастта си, хроничните си заболявания и като цяло здравния си статус дали да си постави ваксина и кой препарат да избере, както и има ли нужда от трета и четвърта бустерна доза.

Проф. Аргирова беше категорична, че с отнемането на възможността личните лекари да издават направления за PCR тест е допусната голяма грешка, тъй като сега няма реална информация за хода на пандемията у нас. Друг проблем, който може да възникне, е изписването на лекарства за домашно лечение на COVID-19 от джипитата, тъй като те трябва да могат да поставят категорична диагноза, за да назначат противовирусните препарати срещу коронавирус, които предстои да бъдат внесени у нас. Тези таблетки ще бъдат предназначени главно за хора от рисковите групи – над 65 г., с определени хронични заболявания.

Проф. Аргирова съобщи още за симптом, който беше характерен за вариантите Алфа и Бета и който сега се завръща отново – липса на вкус и обоняние. „При децата симптомите на инфекцията може да са главоболие, липса на обоняние, кашлица, температура до 38 градуса, умора. Особено внимание трябва да се обърне, ако дете споделя за липса на концентрация“, допълни вирусологът.

„Вървим към ендемична фаза на инфекцията, но това не означава, че тя е безопасна. Огнища ще продължават да възникват и мащабите им ще зависят от броя на ваксинираните в тях“, предупреди още проф. Аргирова. По думите ѝ се лансира идея за наличие на вирусни белтъци, които остават в организма и предизвикват различни персистиращи (продължителни) симптоми. На практика могат да бъдат засегнати всички органи, тъй като рецепторът АС 2 е навсякъде в организма. „Постковид синдромът може да продължи месеци. Възможно е да има обостряне на диабета, бъбречните заболявания, сърдечносъдовите хронични болести. 10% от заразените страдат от постковид синдром над 90 дни. Това се случва заради появата на автоимунни заболявания, каквито често могат да бъдат отключени при вирусна инфекция. Друга проява на постковид синдрома е появата на херпес вируси, най-често срещан сред които е вирусът на Епщайн Бар“, обясни съветничката на премиера.

СПОДЕЛИ