Едва 4069 нежелани реакции при 4,4 млн. поставени ваксини

От тях най-много са за препарата на AstraZenecа, но повечето съобщения са за леки странични ефекти, описани в листовките

239
ваксини

4069 съобщения за нежелани реакции от ваксини срещу COVID-19 са постъпили в Изпълнителната агенция по лекарствата към 3 май 2022 г. Те са 0.092% от общия брой приложени ваксини – 4 383 741. Това съобщиха от здравното ведомство.

От тях най-много са за ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет (Vaxzevria) – 2324. На второ място е тази на Pfizer/BioNTech (Comirnaty) – 1151. Тези две ваксини са и най-масово прилаганите у нас. За препарата на Moderna (Spikevax) съобщенията са 420, а за тази на Janssen са 166. Тези данни се отнасят само за приложените ваксини при възрастните.

При децата данните са следните – към 3 май са приложени 4 180 дози педиатрични ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Те са във възрастовата група 5-11 г. За тях са постъпили общо 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции, или 0,07% от всички приложени ваксини. Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г. са приложени 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 (0,03%).

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции от посочените в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите. Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.

„Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето“, подчертават от Министерството на здравеопазването. Повече информация за постваксиналните реакции можете да намерите на сайта на кампанията на МЗ plusmen.bg. 

СПОДЕЛИ