Детето от Бургас не е с остър хепатит

4-годишното момченце вече е добре, вероятно причината за завишените му чернодробни ензими е приемът на лекарства за понижаване на температурата, обясни проф. Ива Христова

253
хепатит
Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

Детето от Бургас няма доказан остър хепатит, който бе открит при близо 300 деца в Европа, обяви пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Припомняме, в неделя здравният министър проф. Асена Сербезова съобщи, че в болницата в Бургас е прието дете със съмнения за мистериозния хепатит, а вчера от лечебното заведения обясниха, че то е изписано в добро състояние и че пробата му е изпратена за проверка в НЦЗПБ.

Детето, което е на 4,5 г., е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но поради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на МЗ, детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас. „Проведохме адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и го изписахме с подобрение, без усложнения, с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на болницата в Бургас.

„Направените тестове на малкия пациент показват повишени чернодробни трансаминази – нормални нива на АСАТ и завишен АЛАТ. Според проф. Христова обаче това може да се дължи на скорошно лечение на момченцето с антипиретици заради респираторно заболяване. При хепатит обаче токсичността е в пъти по-голяма“, обясни проф. Христова. „Детето е в много добро състояние. От изследванията с ПСР търсихме 22 вида вируси – няма доказан вирус по този метод. Действахме и със серологични изследвания, но там се откриват единствено слабо повишени тела срещу аденовирус и срещу цитомегаловирус. Това означава прекарана преди няколко месеца лека инфекция. Цитомегалният вирус би могъл леко да засегне черния дроб. Отделно детето е лекувано с антипиретици, така, че може да има лекостепенно токсично увеждане на черния дроб“, посочи още директорът на НЦЗПБ.

Проф. Ива Христова уточни, че клиничната изява на мистериозния хепатит показва остро увреждане на черния дроб, но не и подобно еднократно завишение на трансаминазите, каквото е било при 4-годишното момченце. Затова тя отхвърли диагнозата остър хепатит, но подчерта, че от болницата в Бургас са постъпили правилно като са изпратили пробата в НЦЗПБ. Проф. Христова, че центърът има капацитет да изследва голям брой съмнителни проби едновременно.

По думите й за превенция от болестта е много важно спазването на добра лична хигиена, както и профилактичните дейности в детските градини, защото тези вируси се предават с телесни течности. „При неразположение, което продължава дълго време и сериозно завишени чернодробни показатели, обезателно трябва да се изпратят проби за изследване в центъра по заразни и паразитни болести“, подчерта директорът на НЦЗПБ. Тя успокои, че след бума във Великобритания се наблюдава намалява не случаите в световен мащаб.

СПОДЕЛИ