БЛС: В Европа се използва и хартиена, и е-рецепта

Съсловната организация заявява пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти

240
е-рецепта

Всички страни в Европа, с едно изключение – Естония, използват едновременно хартиена и е-рецепта. Това показа проверка на Българския лекарски съюз, съобщиха от пресцентъра на съсловната организация.

Пълното отпадане на хартиената рецепта от 1 май, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и което беше отложено, е необосновано, неразумно и нерационално. Подобна практика нарушава правата на пациентите и възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения и долупосочените данни за практиката в Европа доказват това по категоричен начин. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава“, заявяват от БЛС.

е-рецепта

От съюза питат защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане? Съсловната организация още веднъж заявява пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

Припомняме, анкета на БЛС в края на април показа, че 92 % от медиците искат запазване на бялата хартиена рецепта. Фармацевтите и МЗ обаче са категорични, че дигитализацията е наложителна. Към момента единствено лекарствата, заплащани напълно или частично от здравната каса се изписват само по електронен път.

СПОДЕЛИ