Жените с рак на гърдата без достъп до едномоментна операция – отстраняване на тумора и реконструкция

Необходимо е да се изградят центрове, където да се предлагат комплексни грижи за пациентките с това заболяване, категоричен е д-р Красимир Шопов

258
рак на гърдата

Жените с рак на гърдата у нас много рядко имат достъп до едномоментна операция  – с една интервенция да се премахне туморът или цялата засегната област и да се възстанови гърдата. Радко им се предлага дори възможност за отложена реконструкция на гърдата. За това алармира д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“. По думите му в България ракът на гърдата често се оперира от хирурзи без опит. „Не се правят необходимите биопсии, същевременно се отчитат фиктивни предоперативни решения на онкологични комисии, без да е определен стадият на заболяването и без индивидуален план за лечението. Не на последно място липсват и критерии за оборудване на Отделения и Клиники за „Онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда“, посочи специалистът.

Според д-р Шопов в България има необходимост от създаването на т.нар. Breast Units – центрове, в които мултидисциплинарен екип ще работи с всеки пациент, ще се изготвя стратегия за последователността и начина на лечението, както и ще могат да се обучават млади специалисти. “Breast Unit e мястото, където се диагностицира и лекува рак на гърдата. Тo трябва да предоставя всички необходими услуги – от генетиката и превенцията, през лечението на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи и психосоциална подкрепа. Затова от съществено значение е мултидисциплинарният екип, който включва хирург, рентгенолог, патолог, генетик, медицински онколог, лъчетерапевт, физиотерапевт, психолог и специалист по нуклеарна медицина“, каза той и уточни, че операцията е част от лечението, което продължава между 8 месеца и една година, като през цялото време пациентът трябва да се спокоен, че е взел най-правилното решение.

рак на гърдата
Д-р Красимир Шопов, пациентката Блага Димитрова и д-р Вълкан Иванов разказаха за предизвикателствата при лечението на рака на гърдата у нас

„Онкопластичната хирургия комбинира отстраняването на млечната жлеза и същевременно запазването на формата и функцията на гърдата. Където не е възможно това, може да се предложи на пациентката моментна реконструкция. Недопустимо е пациентът да заспи на операционната маса и да не знае дали ще се събуди с гърда или не. Важно е да възстановим доверието между лекар и пациент и всички опции за лечение да се дискутират предварително. Във Великобритания винаги се взема предвид желанието на пациента и ако той не желае да се подложи на дадено лечение, му се предлагат други варианти“, каза д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна, който сподели опита си след 6-годишен престой във Великобритания.

По данни на Световната здравна организация през 2020 г. около 2,3 млн. жени са диагностицирани с рак на гърдата, а 685 000 са загубили битката с болестта. В България всяка година диагнозата се поставя на около 4000 жени, а близо 1200 губят живота си. Ракът на млечната жлеза е водеща причина за смъртност за жените на възраст между 40 и 55 години. Заболяването в ранен стадий обикновено няма симптоми и в много случаи се диагностицира твърде късно.

СПОДЕЛИ