Болниците са пред финансов и кадрови колапс

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение настоява за 50-процентно увеличение на клиничните пътеки, обяви д-р Панайот Диманов

438
болниците
Д-р Панайот Диманов, директор на ямболската болница "Св. Панталеймон"

Болниците ще изпаднат във финансов и кадрови колапс без адекватно увеличение в цените на клиничните пътеки, алармира пред БТА директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол д-р Панайот Диманов, който е и член на Контролния съвет на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ). Той припомни, че в подписания преди дни анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности е заложено средно увеличение от 25%, което е крайно недостатъчно.

„Предстоят фалити на областни и общински лечебни заведения, тъй като при тези цени болниците няма как да осигурят договореното между синдикатите и здравното министерство 100% увеличение на основните заплати“, прогнозира д-р Диманов. Затова от НСОМБАЛ настояват за минимум 50 на сто увеличение на клиничните пътеки.

Финансовото положение на болниците е утежнено и от растящите цени на консумативите, електроенергията и газа. „Лекарите, медицинските сестри и санитарите в болниците категорично заслужават тези заплати, просто няма откъде да дойдат парите“, коментира д-р Диманов. Той даде пример с ямболската болница, където увеличението е още по-малко – средно 18%, тъй като лечебното заведение не работи по скъпоструващи клинични пътеки. „За да имаме такава приходна част, е необходимо през болницата годишно да преминат около 30 000 пациенти, което е половината от населението на града. В национален мащаб е същото – половината население на България. Това е невъзможно“, каза още болничният директор.

Според него е крайно време да се смени статутът на областните болници и те да получават финансиране от здравното министерство, тъй като са с над 80% държавно участие. „Болниците уж са търговски дружества, а друг им определя цените. Този начин на финансиране и структуриране на здравната система у нас продължава вече над 20 години, но т. нар. пазарно-либерален механизъм не удовлетворява пациентите“, отбеляза д-р Диманов.

По думите му лекарите от болниците ще започнат масово да напускат поради недостатъчното финансиране и ще се насочат към извънболничната помощ. „От една страна, ако не могат да бъдат осигурени заплатите, системата ще се взриви и много колеги ще излязат на протести, а в от друга страна гласуваното 30-процентно увеличение на цените на медицинските дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ с последните промени в НРД, ще ги накара да се замислят дали да не предпочетат повече пари срещу по-спокоен ритъм на работа, вместо да дават нощни или извънредни дежурства“, обясни директорът на болницата в Ямбол.

СПОДЕЛИ