„Александровска“ след намесата на Кацаров: Повече приходи, по-голяма загуба и двойно по-висока смъртност

През първите три месеца на тази година загубата на болницата е увеличена 10 пъти спрямо същия период на 2021 г., скачат разходите за консултантски услуги, глоби и съдебни искове

432

Управлява ли се по-добре УМБАЛ „Александровска“ близо година след назначаването за директор на креатурата на бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров – д-р Атанас Атанасов? От свои източници в здравното министерство Скенер.нюз разполага с консолидирания доклад за дейността на болницата и годишния финансов отчет за 2021 г., както и с отчета за финансовото състояние на лечебното заведение за първото тримесечие на тази година.

Според документите счетоводната загуба на „Александровска“ за миналата година, преди данъци, е в размер на 2,9 млн. лева, докато през 2020 г.  е била 2,8 млн. лева, когато според Кацаров болницата се е управлявала лошо. Приходите през миналата година обаче са за над 105 млн. лева, което е с 25 млн. лева повече от 2020 г.

Общите задължения към 31 декември 2021 г. са 49,5 млн. лева и са намалели с близо 4 млн. лева спрямо предходната година. Просрочените дългове пък са за близо 32 млн. лева.

Разходите за заплати са се увеличили с близо 10 млн. лева, но 8 млн. от тях са формирани от допълнителните ковид бонуси и по-високите осигуровки. С 44% са скочили и разходите за ремонт на сгради, а тези за юридически услуги са скочили от 6000 лв. за 2020 г. на 46 000 за миналата година. Увеличени са и редица други разходи, като естествено значително увеличение има в разходите за ток, вода и топлоенергия. Орязани за сметка на това са харчовете за телефони, интернет, за медицински услуги и такси за обучения и специализации. Но пък три пъти са скочили разходите за командировки, глоби и съдебни искове.

Относно измеренията на медицинските показатели, отчетите показват, че за една година преминалите болни са се увеличили едва с 1000 пациенти, но пък броят на починалите в болницата е нараснал почти двойно – от 369 души през 2020 г. до 674 души през миналата година. Това прави леталитет от 2,8% за 2021 г. срещу 1,6% година по-рано. Припомняме, че и през двете години имаше пандемия, но през 2020 г. нямаше лекарства и ваксини за COVID. Увеличени са и сумите за леглоден, храноден и лекарстводен, като на този фон през тази година намеренията на ръководството на болницата, записани в консолидирания доклад, са да намали престоя на пациентите до изискуемия минимум от НЗОК. Сред другите идеи са „разработване на активна маркетингова стратегия за привличане на повече пациенти“.

От отчета на болницата за първото тримесечие на 2022 г. пък се вижда, че загубата е увеличена 10 пъти спрямо същия период на 2021 г. , когато е била 688 хиляди лева, докато само през първите три месеца на настоящата година е 6,1 млн. лева. Припомняме, до дни се очаква в „Александровска“ да влезе прокурист, предстоят и проверки на АДФИ и прокуратурата за работата на д-р Атанас Атанасов като директор, от които трябва да стане ясно защо загубата през 2021 г. е по-голяма от тази през 2020 г. при 25 млн. лева повече приходи.

СПОДЕЛИ