Прокурист влиза в „Александровска“

Новото назначение е заради натрупани 37 млн. лева просрочени задължения, призна директорът д-р Атанас Атанасов, на когото МЗ така и не разреши да изтегли кредит от 35 млн. лева

215
прокурист

Прокурист ще поеме финансовото управление на УМБАЛ „Александровска“ заради натрупани просрочени задължения от 37 млн. лева. Това заяви по БНТ изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. До идеята се е стигнало след разговори за лошото финансово състояние на лечебното заведение с премиера Кирил Петков и здравния министър Асена Сербезова.

Д-р Атанасов отказа да разкрие предварително самоличността на предложения прокурист, но по думите му става въпрос за сериозен финансист с голям опит, включително и в банковото дело. Според източници на Скенер.нюз става дума за човек от ББР. Предстои Съветът на директорите на болницата да гласува назначението му, след което ще бъде обявена и самоличността му.

„Огромният размер просрочени стари задължения е най-големият проблем на Александровска болница“, изтъкна д-р Атанасов. Вече е договорен кредит за 35 млн. лв., който да покрие старите дългове. Дали ще бъде изтеглен обаче, зависи от министерството на здравеопазването и от новия прокурист, който трябва да поеме преговорите с банките и кредиторите.

„Финансовите проверки, назначени от новото ръководство на лечебното заведение, продължават. Структурата на болницата обаче също допринася за проблема, защото е изключително трудна за поддръжка. УМБАЛ „Александровска“ е разположена в 23 сгради на площ от 250 дка. Разполага с 14 абонатни станции за отопление, а газопреносната мрежа от тръби за медицински газове е дълга 29 км. Всичко това са фактори, които влияят на финансовото състояние на болницата. Хубавото е, че вече имаме ангажимент от най-високо държавно ниво, че тази болница няма да бъде оставена на потъне финансово, а ще бъде развита“, обясни директорът и добави, че е получил уверение за подкрепа и от МУ-София.

Запознати обаче твърдят, че след встъпването в длъжност на новия прокурист, д-р Атанасов ще напусне болницата. Всъщност слуховете за неговото отстраняване вървят от повече от месец, но се засилиха след като станаха готови двата доклада от проверките на „Вътрешен одит“ на МЗ в лечебното заведения. Припомняме, от тяхното публично оповестяване от бившия здравен министър и ексдиректор на „Александровска“, а сега депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, стана ясно, че одиторите са констатирали нарушения в обявяването на обществени поръчки и  сключване на неизгодни договори за консултантски, правни и ПР услуги. Заради едно от тези нарушения, което е констатирано във втория доклад на вътрешния отдит – за поръчка за канализация за 3,5 млн. лева в разрез със ЗОП, МЗ сезира с писмо Министерството на финансите за възлагане на проверка с приоритет на АДФИ в Александровска болница. За останалите нередности пък е сезирана прокуратурата.

Припомняме, д-р Атанасов беше назначен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров именно със задачата да оздрави финансово „Александровска“. Вероятно Кацаров е бил впечатлен от кариерата на д-р Атанас Атанасов, която започва през 1992 г. в болницата в Нови пазар, където работи като хирург до 2003 г., когато става директор на регионалния център по здравеопазване в Шумен. Според публикации в медиите през 2008 г. е уволнен поста, но мотивите за това така и не стават публични, макар слуховете да са, че е било свързано с лошо управление на финансите. След уволнението той се връща в болницата в Нови Пазар, но вече като нейн директор.

През 2011 г. се явява като кандидат за кмет от партия РЗС, но не печели изборите. Тогава подава оставка като директор на болницата по „лични причини“. Не е ясно от медиите какво е станало после и дали си е върнал оставката или пък е преизбран отново, но продължава да е директор до 2015 г. Оставя болницата в тежко финансово състояние – в периода 2008-2015 г. задълженията на лечебното заведение са се увеличили с 500 000 лева.

После д-р Атанасов става директор на МБАЛ-Шумен. Лечебното заведение към онзи момент е било в добро финансово състояние – за последен път е било с проблеми през 2009 г., а след това излиза на печалба. Към момента на встъпването му в длъжност задълженията са били 610 000 лева, като не е имало никакви просрочени такива. Тоест болницата е била стабилна. Шокът е бърз, защото за 2016 г. общите задължения са били 912 000 лв., от които 279 000 са били просрочени. За 2017 г. отчетът е показал 2 516 000 лв. задължения, от които около 1 888 000 лв. са били просрочени. Затова и в началото на 2018 г. д-р Атанасов е уволнен от тогавашния здравен министър Кирил Ананиев.

 

СПОДЕЛИ