Проучване сравни защитата срещу COVID-19 на ваксините на Pfizer и Moderna

Учените били поразени колко бързо намаляват антителата след имунизация с иРНК препаратите

343
ваксините

Антителата, образувани от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer се увеличават по-бавно и намаляват по-бързо в сравнение с тези, формирани от препарата на Moderna“, установи проучване на специалисти от Вирджинския университет в САЩ. Изследването показва също, че по-възрастните ваксинирани с Pfizer генерират по-малко антитела в сравнение с по-младите хора. Подобно нещо обаче не е установено при Moderna, което дава основания да се направи заключение, че при този препарат възрастта не е фактор.

Данните сочат, че и двете ваксини образуват сходни максимални нива на антитела срещу COVID-19. Този резултат противоречи на предишно проучване на същия екип от учени, което показа по-високи нива на антителата след имунизация с Moderna. Експертите са на мнение, че разминаването вероятно може да се обясни с по-бързото намаляване на антителата след поставянето на препарата на Pfizer. За бъдещи изследвания ще е важно внимателно да се разгледа времевия период от имунизацията, когато се оценява пикът на антителата, отбелязват те.

„Не е изненадващо, че нивата на защита намаляват след ваксинация“, казва д-р Бехнам Кешаварц, имунолог в Медицинския факултет на Вирджинския университет. „Но бяхме поразени колко бързо намаляха антителата след иРНК ваксините, особено след тази на Pfizer“, уточнява Кешаварц. Той и колегите му проследяват в продължение на десет месеца антителата след имунизация срещу COVID-19 при 234 служители във Вирджинския университет. Общо 114 души са с препарата на Pfizer, други 114 – с този на Moderna, а 6-ма са си поставили еднодозовата ваксина на Janssen.

В период от седмица и 20 дни след втората доза, получателите на иРНК ваксините образуват антитела, които са приблизително 50 пъти повече от тези, наблюдавани при имунизираните с еднодозовия препарат. Малко след това обаче те започват да намаляват, като спадът е по-рязък при имунизираните с Pfizer. След шест месеца, ваксинираните с Pfizer са с по-ниско ниво на антитела, както в сравнение с тези с Moderna, така и с пациенти, които са били настанени в болница с тежък COVID-19 половин година по-рано. (Смята се, че хората, които боледуват по-тежко образуват повече антитела, отколкото тези, които имат леки симптоми.)

Учените отбелязват, че докато ваксините на двете компании са сходни, то има разлики в техните формули и количеството иРНК, което съдържат. Това може да обясни нееднаквото образуване на антителата. Времето между поставянето на дозите също може да бъде важен фактор. Изследователите забелязват също, че мъжете генерират по-малко антитела отколкото жените.

Нивата на антителата естествено намаляват, независимо дали след ваксинация или заболяване, но имунната система помни как да ги произвежда, когато отново се сблъска с вируса, обясняват специалистите. Времето обаче показа най-важното: и трите ваксини, изследвани в проучването, са се представили забележително добре при осигуряването на защитата срещу тежко протичане на заболяване, болнично лечение и смърт.

На базата на данните за нивата на антителата лекарите могат да преценят кога и за кого са необходими подсилващи дози.

СПОДЕЛИ