„Защита“ плаши с палатков лагер и национален протест на медиците на 12 май

Обещанията на премиера, обвързани с КТД, засега остават една голяма лъжа, обяви Красимир Митов

201
протест

Национален протест на 12 май, ако дотогава не бъде гарантирано увеличението на заплати на лекарите, сестрите и санитарите, така както индексацията е залегнала в колективния трудов договор. С това заплашиха от синдикат „Защита“, които днес организираха предупредителен протест пред столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

„Договорът изцяло е с пожелателен характер. Той се подписа в последните 20 години и никога това, което са подписали, не се е случило“, обясни ппредседателят на „Защита“ Красимир Митов. „След великденските празниците докато това нещо не се случи, отваряме палатков лагер пред Министерството на здравеопазването. На 12 май свикваме национален протест и няма да се приберем, докато този проблем не бъде решен“, закани се той.

Според него обещанията от премиера Кирил Петков, обвързани с КТД, остават една голяма лъжа. „Искаме конкретно правителството да излезе с мерки, да каже как и откъде ще намери тези пари и как те ще отидат до лекари, до сестри, до санитари и така нататък“, обясни председателят на Национален синдикат „Защита“. Той изтъкна, че за досегашните обещания не са се правили никакви сметки, но тези пари са били плащани.

Медици от ИСУЛ блокираха днес за кратко кръстовището до болницата

Припомняме, властта реши да не плаща повече COVID бонусите за медиците на първа линия от 1000 лева и допълнителните пари от 600 лева за лекарите, 360 лева за сестрите и 120 лева за санитарите, които работят в болниците. Вместо тях предложи увеличените цени на клиничните пътеки с 25 %, които обаче още не са влезли в сила, тъй като БЛС и НЗОК не са подписали анекса към рамковия договор за медицинските дейности през тази година, да отидат за повишение на основните възнаграждения на медиците. Управляващите дори поискаха болниците, които не вдигнат заплатите, да не получат това увеличение на пътеките.

Преди два дни в МЗ беше подписан новия КТД в сектор „Здравеопазване“, но само от синдикатите и търговците и дистрибуторите на лекарства, но не и от болничните асоциации, където са определени минималните брутни заплати – 2000 лева за лекар без специалност, 1500 лева за медицинска сестра и 910 за санитар. Сметката обаче не излиза, тъй като повишението на възнагражденията е около 50 %, докато пътеките ще скочат с 25 на сто. Но реално бюджетите на болниците няма да нараснат с 25 %, тъй като по-високите цени са за сметка на планирани по-малко хоспитализации. Извън скобите пък остава инфлацията, която вече е изяла по-скъпите клинични пътеки.

СПОДЕЛИ