Медици пак на протест заради заплатите

БЛС пък свиква извънреден събор за бюджета след месец

248
медици

Медици пак ще излязат на протест заради обидно ниските си заплати, въпреки обещанията за увеличение и подписания Колективен трудов договор, според който поне на хартия основното възнаграждение за лекарите трябва да стане 2000 лева, за сестрите – 1500 лева и за санитарите – 910 лева. 

Организаторите на протестите от синдикат „Защита“ обявиха, че първо недоволството ще бъде изразено утре в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, а в следващите дни ще се включат още десетки болници в София и страната. Според председателя на „Защита“ Красимир Митов няма гаранции за обещаните суми. „Средствата за увеличението не са подсигурени. Искаме гаранции, че това увеличение ще бъде осигурено. Ако лъжата за тях е промяна, ние не можем да я търпим и ще искаме оставки“, обяви той. И допълни, че няма персонал, а това е битка за българското здравеопазване.

„Протестите ни няма да са толкова мирни, ще  започнем да затваряме пътни артерии. КТД е изцяло с пожелателен характер и е подписан от 2 от 3-те страни по него. Така че няма никакво значение“, подчерта пък Д-р Самуил Кътов. Припомняме, лекарите и сестрите от ИСУЛ излизат за втори път в рамките на последните две седмици на протест.

Междувременно за 14 май УС на БЛС свика извънреден събор, на който ще бъде представен отчет на изпълнението на бюджета за 2021 г. и актуализация на проект за бюджет за 2022 г.

 

СПОДЕЛИ