Джипитата искат референдум за реформата

Премахването на личните лекари ще ограничи достъпа на много хора, особено на най-болните, а отмяната на капитационното плащане ще излезе по-скъпо на държавата, категоричен е д-р Георги Миндов

143
джипитата
Д-р Георги Миндов

Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна смяна на системата на джипитата, заяви председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов пред БНР. „Това е смяна на системата. Ако искат да върнат поликлиниките и да ни направят на заплати, да го кажат. Само че не могат да го направят, защото ще им струваме три пъти повече от сега. На мен би ми било много хубаво да съм на 8-часов работен ден и твърда заплата, но като се сложат наемите, осигуровките, апаратурата, обучението, режийните и всичко, което сега плащаме сами, всичко ще трябва да се поеме от бюджета“, посочи той.

Д-р Миндов уточни, че 42% от финансирането на личните лекари е за неограничен брой дейности за т.нар. спешни състояния. „Ние работим в рамките на тази капитационна такса, за която се казва, че ще се махне. Но тогава ще трябва да се плаща на преглед. Сега, ако се раздели капитацията, се получават 8,15 лв. на преглед. Ако минем на другия модел, стойността на този преглед ще е минимум 24 лв., а пациентът ще бъде с ограничен достъп. Когато се плаща на брой прегледи и има макрорамка на бюджета, ще се плаща до определена сума и няма да има неограничено посещение. Ще има източване на касата и надписване на прегледи, което в момента при нас го няма, защото на нас не ни се плаща на брой прегледи, а само за това, че сте се записали, но ние поддържаме възможността 24-часа да бъдете обслужен и да имате достъп до лекарска помощ. Ще има подбор на пациентите, защото няма да има пациентска листа и ако човек е много болен, ще обикаля от врата на врата, без да има кой да го прегледа“, обясни шефът на столичните джипита.

„Цялата система се крепи на нас. Основният поток минава през нас. Сега и електронното досие трябва да бъде направено от нас, защото няма кой друг. Лекарите се отказват, защото вече не може да издържат на цялата тази административна тежест. Всички казват, че сме добре платени, но бягат. Защо? Защото условията, при които работим, са по-лоши, отколкото е заплащането“, допълни д-р Миндов.

СПОДЕЛИ