Между 80 и 90 % от приходите на общинските болници отиват за заплати

Не сме против увеличението на заплатите, но не по този начин, коментира д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ-Чирпан

190
болници
Д-р Неделчо Тотев

В общинските болници трудовите разходи представляват средно между 80 и 90% от всички приходи по клинични пътеки към момента. Когато дават 25% увеличение на клиничните пътеки, в същото време нашите бюджети не мърдат, напротив лимитите ни са намалени, ще излезе, че приходите, които ще реализираме, ще бъдат по-малки от тези за същия месец миналата година. Ако ти дадат 100 лева, как можеш да раздадеш 300 лева, а в същото време и да се издържаш? Практически не е възможно. Така  председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред БНР намерението за обвързването на вдигането на заплатите на медиците през КТД с получаването на увеличените цени на клиничните пътеки с 25 %, което е залегнало в проекта на анекс към Националния рамков договор. „Иначе сме категорично съгласни да се повишат възнагражденията за лекар на 2000 лева, за сестра на 1500 лева и са санитар на 900 лева, даже смятаме, че тези средства са много закъснели и биха били подходящ реверанс на държавата за тези, които изнесоха тежестта от COVID на плещите си. Проблемът обаче да се дадат по този начин е огромен“, обясни д-р Тотев.

Той подчерта, че синдикатите са прави да искат, но когато искаш, трябва да кажеш откъде ще вземеш тези пари като приход. „Вчера болничните сдружения имахме дълъг разговор в Лекарския съюз и стигнахме до нещо, което мисля, че ще бъде на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло“. Ще има отстъпление и от двете страни. Исканията КТД да мине през НРД са незаконосъобразни“, каза още шефът на сдружението на общинските болници, но не влезе в конкретика.

По отношение на лечението на коронавирус след отпадането на извънредната епидемична обстановка д-р Тотев заяви, че в болницата в Чирпан все още имат пациенти с COVID. „Посрещнахме 1 април с 10 болни и съобщение от НЗОК, че повече няма да приемаме такива пациенти. Имахме и други случаи след 1 април, но тях ще ги отчетем по други пътеки. Това беше по изключение, защото бяха закъснели писмата от касата. Повече няма да приемаме такива пациенти, защото нямаме право да ги лекуваме. Не сме си закрили отделенията, въпрос на една заповед е да ги възстановим“, поясни той и добави: „Сега грипът излезе на дневен ред и за жалост детските легла започнаха да не стигат. „Имам 26 легла, а имам 28 болни деца и последните две деца не могат да бъдат отчетени, тъй като няма обявена грипна епидемия.“

СПОДЕЛИ