Откриха нов подвариант на Омикрон

ХЕ е открит във Великобритания и ранните изследвания показват, че той може да се предава с 10 % по-лесно от другите мутации

148
Омикрон

Нов подвариант на Омикрон – ХЕ е открит във Великобритания и ранните изследвания показват, че той може да се предава с 10 процента по-лесно от другите мутации на Омикрон, съобщи „Скай нюз“.

ХЕ е мутация на подвариантите ВА.1 и ВА.2 на Омикрон. В Англия са установени 637 случая от него към 22 март. Подвариантът се изследва от Британската агенция по безопасност на здравеопазването. Към 16 март трансмисивността му е била с 9,8 процента по-голяма от тази на стелт варианта ВА.2.

Броят на случаите на рекомбинанта ХЕ все още са твърде малко, за да бъде анализиран по райони. „Рекомбинатните варианти обикновено отмират сравнително бързо“, каза проф. Сузан Хопкинс, главен медицински съветник на агенцията.

Подвариантът ХЕ на новия коронавирус е регистриран също в Тайланд и Нова Зеландия. ХЕ се отнася към варианта Омикрон, докато не бъдат установени значителни разлики в предаването и характеристиките на болестта.

СПОДЕЛИ