Ген. Мутафчийски: НОЩ не тичаше след събитията, затова нямахме първа вълна

В първите месеци от пандемията смъртността беше с 10 % по-ниска за последните 5 години, САЩ и цяла Европа питаха как сме се справили, заяви началникът на ВМА, който получи плакет от благодарни българи

НОЩ

В началото на пандемията НОЩ не допусна да тича след събитията, имахме подкрепата на институциите и затова в България нямаше първа вълна, докато в Италия, Испания, САЩ и т.н. буквално ги помете COVID. Това заяви началникът на ВМА и председател на разформирования Национален оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на церемония във Военния клуб. На нея гражданска инициатива отличи с плакети ген. Мутафчийски, главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по ваксинациите на Столична община.

„Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб. Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа в битката с вируса, за което претърпяха доста лични неприятности. Все пак, усилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение“, каза един от авторите на идеята адвокат Станислав Станев. Той не скри разочарованието си от политиците, които след третата вълна са спрели да чуват експертите. „На техния гръб, а и на много други хора като Мангъров, Кацаров и т.н., лежат хилядите пресни гробове“, подчерта Станев.

„Беше изключително напрегнато. Разчитахме много на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрекъснато нови и нови материали, но ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме изключително благодарни за Вашата оценка – опитаха се през месеците да ни втълпят, че нямаме никаква подкрепа, но ние знаехме, че имаме опората на много от вас и наистина сме трогнати“, каза ген. Мутафчийски. Той отбеляза, че в първите месеци на пандемията, страната ни е регистрирала най-ниските нива на смъртност изобщо – 10% по-ниска в сравнение с последните пет години, а починалите от COVID са били единици. И това на фона на липса на информация, опит, ваксини и лекарства.

„В съзнанието ни са се запечатали ужасяващите кадри от Китай, САЩ, Италия, Испания, Франция. Тогава всички западни издания пишеха как една малка България с примитивни средства успя да се справи. Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, да мобилизираме абсолютно всичко в обществото, за да може да успеем. И в края на краищата, когато завърши нашата активна работа като щаб, ние можеше спокойно да погледнем назад и да кажем колко много работа се свърши“, спомни си ген. Мутафчийски. И призна, че дори от държавния департамент на САЩ са искали видеоконферентни връзки с НОЩ. „Една от виртуалните ни срещи продължи час и половина, при планирани 30 минути“, добави началникът на ВМА.

„Ние тримата не сме от хората, които ще тръгнат да критикуват, защото носим достойнство“, заяви пък проф. Тодор Кантарджиев, който за „благодарност“ беше пенсиониран като директор на НЦЗПБ от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Проф. Кантарджиев призова хората да продължат да носят маски в градския транспорт и да спазват дистанция. Той напомни, че активните случаи в момента са 170 000, което е двойно повече от всички предишни пикове. „Така че нищо не е свършило“, добави проф. Кантарджиев.

Доц. Ангел Кунчев апелира ваксинацията да продължи, като уточни, че засега четвърта бустерна доза не е необходима нито за пътуване, нито за хората, които не са в рисковите групи. По думите му зеленият сертификат е осигурявал безопасна среда. Той призна, че е трогнат от наградата, защото за последните две години е получил хиляди заплахи, а последната е била само преди два дни. Кунчев благодари и на колегите си и на БЛС, които миналата година му присъдиха приза „Лекар на годината“.

СПОДЕЛИ