За първи път присадиха сърце и тимус на бебе

Операцията може да промени бъдещето на трансплантациите и да премахне необходимостта от приемането на имуносупресори през целия живот на получилите нов орган

179
бебе
Снимка: Стефани Лопес/Би Би Си

Лекари от университетската болница Дюк, САЩ, трансплантираха сърце и тимус на бебе от един и същ донор. Операцията е първа по рода си в света и може да промени бъдещето на трансплантациите, съобщават BBC и ОFFNews.bg.

Тимусната жлеза подпомага развитието на Т-клетките, които се борят с чуждите „агенти“ в организма. Тя „учи“ тези имунни клетки кои са нейни и кои чужди и могат да бъдат атакувани. Присаждането на култивирана тимусна тъкан на бебето Истън от донора, чието сърце е получило, трябва да помогне на тялото му да приеме новия орган, смятат лекарите.

Истън е роден с увредено сърце и с компрометирана имунна система. Той прекарва първите си седем месеца в болница – част от тях на животоподдържащи системи. Претърпява множество сърдечни операции и лечение на повтарящи се инфекции, с които тялото му не е в състояние да се пребори само. Майка му, Кейтлин Синамън, си спомня: „Някои от интервенциите помогнаха, но знаехме, че са само подготовка за трансплантацията.“

Лекуващите лекари се обръщат към медицинския регулаторен орган FDA за извършване на експериментален тип трансплантация, която не е правена в подобна комбинация. Тъй като Истън се нуждае от ново сърце и нова тимусна жлеза, FDA дава одобрение за процедурите, които започват през август 2021 г., когато момченцето е на шест месеца.

„Работата, която свършихме в лабораторията, се основаваше на използването на тимуса заедно с трансплантацията на сърце, за да се развие толерантност – целта беше да се „пренастрои“ имунната система затова тимусът и сърцето бяха от един и същ донор“, обяснява д-р Джоузеф Турек, един от лекуващите лекари на детето и допълва: „Мислехме, че това е възможност за Истън. Ако тази комбинация проработи, ще може да се прилага при всички останали органни трансплантации.“

Месеци след операцията тестовете показват, че Истън напредва добре. Тъканта на тимуса работи, което означава, че тялото му изгражда критични имунни клетки, които в крайна сметка могат да намалят или дори да премахнат необходимостта той да приема лекарства против отхвърляне през целия живот.

Подготовката за подобна интервенция изисква много повече изследвания, включително и да се провери дали е удачно да се замени тимусът при хора, при които тази жлеза вече функционира пълноценно.

СПОДЕЛИ