Разследват Стойчо Кацаров за длъжностно престъпление

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство за поръчката и доставката на щадящите тестове за учениците, АДФИ също проверява МЗ

191
Кацаров
Стойчо Кацаров е поредният здравен министър, който става клиент на прокуратурата

Досъдебно производство за длъжностно престъпление срещу бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров образува Специализираната прокуратура за поръчката и доставката на щадящите тестове за учениците. „В Специализирана прокуратура са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2. С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК“, се казва в съобщение на прокуратурата.

Ако бъде доказано, че длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения, или е превишило властта си с цел облага и от това са настъпили немаловажни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до 5 години. От прокуратурата уточниха, че в хода на разследването може да се окаже, че друго длъжностно лице, а не Кацаров, е виновно.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция пък е възложено извършване на финансова инспекция. След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите.

 

СПОДЕЛИ