София влезе в етап 2 – рекордна заболяемост и 71 % заети интензивни легла

И в Благоевградско местата в болниците свършват, но според картата на властта в Югозападния клъстер няма проблем, а свободните легла в реанимациите са близо 63 %

188
София
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че се затяга контрола по спазването на мерките

София вече е в Етап 2 от новия план за справяне с COVID-19, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Броят на леглата за пациенти с коронавирус ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб днес заедно с директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев“, информира Фандъкова.

По думите й от разкритите до момента 1878 легла в София заети са 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. „Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за COVID-пациенти“, уточни кметът и отчете рекордна заболяемост в столицата  – 1756 на 100 000 души, което ръст с 30 % за седмица.

Според тези данни етапът би трябвало да е трети, а не втори, но леглата се смятат на база колко ще се открият, а не колко реално са. Или иначе казано мерките трябва да се затегнат сериозно, което засега няма да се случи. „Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал. С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция“ посочи още Фандъкова.

И от Благоевград алармираха, че COVID леглата в болниците свършват, като очакванията на медиците са до седмица да няма свободни места. „Ще се наложи да връщаме тежко болни, тъй като не можем да им осигурим легло и съответно апартна вентилация“, призна пред бтв д-р Росен Стойчев, началник на реанимацията в МБАЛ-Благоевград.

София

На фона на проблемите в София и Благоевград, които са част от Югозападния клъстер според новия пандемичен план, картата за свободните интензивни легла показва, че  към днешна дата заети в клъстера са едва 37,4 % от тях, а прогнозата за следващите 5 дни е да не се запълни дори половината от капацитета. Така още в първите дни от новата вълна нагледно става ясно как ще работи или пък няма да сработи планът на властта. 

Пак според картата Северен Централен район наближава прага за влизане в Етап 4 по заетост на интензивните легла със 72,5%, като границата за локдуан от 80 на сто се очаква да бъде достигната в края на седмицата. Ситуацията в район Южен Централен също се влошава и там областите ще влязат в етап 2 до 5 дни.

А от днес във Велико Търново е спрян плановият прием, от утре няма да оперират планово и във Варна.

СПОДЕЛИ