С недоумение БЛС ще участва в дискусията за сертификатите, мерките и ваксините

На фона на засилващия се натиск върху здравната система и на близо 33 000 загубени човешки животи, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план, заявиха от съсловната организация

263
БЛС

Малко ядосани от поканата на премиера Кирил Петков към „Възраждане“ и по-конкретно към доц. Атнас Мангъров за участие в работна група, която да излезе с обща позиция за зелените сертификати, необходимите мерки и ваксините, от Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха, че недоумяват какво се случва, но ще участват с експерти в работната група. Макар от официалните съобщения да не стана ясно да са получили такава покана.

„С недоумение следим събитията от последните дни, дискусията, която се води “за“ и “против” зелените сертификати и дебатите за това какви трябва да бъдат въведените мерки за овладяване на епидемията от CОVID-19 у нас. За пореден път, на фона на засилващия се натиск върху здравната система, на фона на близо 33 000 загубени човешки животи, сред които и тези на над 170 колеги – медици, ставаме свидетели на това как науката и фактите бяха оставени на заден план. За пореден път, ставаме свидетели на това как, давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения. Внушение, което не отговаря на истината“ се казва в позиция на БЛС до медиите.

Според съсловната организация крайно време е конспиративните теории да бъдат оставени настрана и напомнят, че работа, но и задължение на медиците е да представят безпристрастна и научно доказана информация. „Затова, ние от Български лекарски съюз категорично и за пореден път заявяваме, че ваксината е единственият известен засега начин да се защитим от коварната болест. Ние, лекарите, вече дадохме пример и над 75 %  от нас се ваксинираха, заедно с преболедувалите колеги, защитените медици сме около 90 на сто“, посочват от БЛС.

От ръководството на съюза са категорични, че зеленият сертификат не трябва да бъде отменян, особено в разгара на петата вълна, дори смятат, че у нас той е бил въведен със закъснение. „Не на последно място – готови сме да излъчим свои представители, притежаващи нужната експертиза и познания, в работната група, която ще бъде сформирана от министър-председателя Кирил Петков за обсъждането на мерките в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19“, завършва позицията на БЛС.

СПОДЕЛИ