88% свръхсмъртност у нас през ноември 2021 г.

България е на първо място в Европа по този показател, Швеция е отличничка с отчетено намаление на умрелите над обичайното ниво от преди пандемията, отчита Евростат

198
свръхсмъртност
Снимка: Дойче Веле

България е първа в Европа по показателя свръхсмъртност, като починалите през ноември 2021 г. са с 88 % повече от тези през същия месец в периода 2016 – 2019 г., съобщи Еростат.  Свръхсмъртността е завишението на средния брой починали, като те се сравняват с умиранията през съответния месец за 2016 – 2019 г. Показателят регистрира умрелите по всички причини, не само починалите от COVID-19 в болниците, и се смята за достоверен показател за действителния мащаб на здравната криза, предизвикана от вируса. Данните са събрани от ежеседмичните доклади, изпращани от националните статистически органи в европейските държави до Евростат.

Според резултатите през ноември 2021 г. умиранията в България са с 88.2% от тези за същия месец през базовия период отпреди пандемията. Това е най-високият брой починали в ЕС за месеца, който се оказва най-смъртоносен за изминалата година в Европа. Страната ни е била рекордьорка и през ноември 2020 г., когато свръхсмъртността у нас достига 94%. През октомври 2021 г. свръхсмъртността е била 73.1%, а през септември – 51.1%. От началото на пандемията до юни 2020 г. е единственият период, в който в България са регистрирани по-малко починали, отколкото през 2016 – 2019 г. Тогава кризата се управляваше от НОЩ и ген. Венцислав Мутафчийски.

Измерването на Евростат съвпада с четвъртата вълна на коронавирусната инфекция в България, която се разви от края на август до началото на декември 2021 г. На 18 ноември бившият здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че епидемичната вълната е пречупена, което не се потвърждава от статистическите данни. На 26 ноември той дори награди съветничката си за COVID-19 проф. Мира Кожухарова за доброто управление на кризата, а президентът Румен Радев похвали служебното правителство за справяне с вълната. Тази наглост пък накара Соломон Паси да изригне, че Кацаров се е превърнал в нотариус на смъртта.

Веднага след нас по надвишена смъртност е Румъния, където починалите през ноември са 83.9% повече от умрелите в същия месец в предпандемичните години. Трета е Словения с 52.5% свръхсмъртност. На другия полюс е Италия, която отчита 4% повече смъртни случаи, а Швеция е единствената европейска държава, която не отбелязва ръст на свръхсмъртните случаи през ноември. Скандинавската държава отчита спад с 0.5%.

Евростат отбелязва, че ноември 2021 г. е вторият по свръхсмъртност месец в Европа от началото на пандемията, като умиранията са били повече само през ноември 2020 г. Тогава 40% повече хора са загубили живота си. Периодът съвпада с изключително тежката втора вълна на COVID-19 в Западна Европа, която доведе до затваряния и национални карантини в почти всички западни държави. За сравнение – през ноември 2021 г. около 27% повече хора от обичайното са починали в 30-те наблюдавани държави, най-голямото увеличение през последната година.

 

СПОДЕЛИ